Sabtu, 15 September 2012

HUKUM BERGAMBAR

Soalan:
1. Apa hukum kalau lelaki dan wanita (yg bukan mahram) bergambar berduaan dlm satu gambar...

2. Mcm mana nak elak ?

Jawapan :

1. Hukum lelaki & wanita (yg bukan mahram) bergambar berduaan dlm satu foto

a) Ia menyalahi adab, adat dan Syariat kita...

Elakkanlah bergambar solo dengan mana-mana lelaki yang bukan Mahram anda, baik bergambar dengan ustaz atau sesiapa sahaja.. Begitu juga dengan anak muda, janganlah dibiasakan bergambar dengan perempuan-perempuan yang bukan ibu, adik beradik perempuan atau nenek anda..

Hal ini sangat merbahaya kerana boleh merosakkan hati-hati mereka yang terlibat.. Boleh dari tak ada rasa apa-apa terus rasa macam2.
(syaitan akan menggoda..peluang untuk mendorong mendekati zina.. Hukum mendekati zina itu haram)

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah saw bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terangjelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat
yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya.


Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya.


Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.


Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkarayang diharamkanNya.

Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.

(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim)

b) Malu lah untuk buat dosa...

“Sesungguhnya di antara perkara yang difahami oleh manusia daripada pesanan sekalian Nabi ialah, jika kamu tiada rasa malu, buatlah apa sahaja yang engkau mahu!”
[Hadith al-Bukhari : 3224]
c) Dosa membuat fitnah itu besar... Jadi mengapa memfitnah diri sendiri?

"Dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan"
Surah Al-Baqarah : Ayat 191

"Celakalah mereka yang mengumpat dan memfitnah"
Surah Al-Humazah : Ayat 1

"Orang yang memfitnah orang mukmim, kemudian tidak bertaubat, bagi mereka azab jahanam dan neraka yang membakar."
Surah Al-Buruj : Ayat 10


2. Cara mengelakkan..

1. Jangan dibiasakan bergambar dengan lelaki bukan mahram.. So orang lain tahu yang kita ni anti bergambar dengan bukan mahram.. Selalunya mereka akan segan bila nak ajak bergambar..

2. Imej kita kenelah melambangkan kita orang yang menjaga syariat... Selalunya mereka mengambil kesempatan terhadap perempuan yang tak berapa menjaga syariat.. Ini termasuklah cara tingkah laku yang sangat mesra dan ramah membuatkan hati lelaki terusik..

3. Tolaklah pelawaan dengan baik... Minta maaf dari orang yang mengajak bergambar dan beri tahu yang anda tak boleh bergambar dengan lelaki bukan mahram.. dan anda harus konsisten.. Janganlah plak selepas tu anda bergambar dengan yang lain pulak.. Hilang respect dia..

4. Berdoalah... Kadang2 lidah ni kelu nak 'reject2' ni.. Doalah pada Allah untuk dijauhkan dari perkara2 mungkar... Doa tu senjata kita...

Wallahualam... Semoga dpt membantu... Ingat lah bukan mahram tetap bukan mahram walaupun ianya hanya berkawan biasa apatah lagi jika *cinta terlarang* :)                                            P/S : video ustaz azhar jelas hukum bergambar....

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Like button